Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Artikels

  • Lees meer
    25
    jul

    Voeding en lichaamsbeweging: tips & tricks

    "Eten alleen is niet voldoende, je moet ook bewegen” (Hippocrates, 400 v.Chr.). Geen enkel geneesmiddel dat momenteel in gebruik is of dat later zou kunnen zijn, biedt zo veel voordelen voor een goed behoud van de gezondheid als een dagelijks bewegingsprogramma. Zo luidde het in Journal of the American Medical Association. Dat geldt zowel voor kinderen als volwassenen, maar natuurlijk met aangepaste oefeningen afhankelijk van de leeftijd en bewegingsmogelijkheden. Een sedentaire levenss...
  • Lees meer
    25
    mrt

    IJzer, een onmisbaar element voor ons gezondheids‐ kapitaal

    IJzer is te vinden in de aardkorst, in planten, in de meeste voedingsmiddelen en in dierlijke producten, behalve in melkproducten. Het zit ook in ons lichaam, gemiddeld 3 à 4g, voornamelijk in de hemoglobine, waar het dient om zuurstof te transporteren. Alleen tweewaardig ijzer (Fe ++) wordt opgenomen, in tegenstelling tot driewaardig ijzer (Fe +++), dat niet wordt opgenomen. Tweewaardig ijzer is reducerend, driewaardig ijzer is oxiderend. We geven even mee dat driewaardig ijzer tweewaardig ...
  • Lees meer
    20
    mrt

    L-glutamine, multifunctioneel aminozuur

    L-glutamine is het aminozuur dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam. Het is geen essentieel aminozuur: onze cellen kunnen in bepaalde omstandigheden L-glutamine synthetiseren, maar niet in voldoende hoeveelheid, en L-glutamine kan voorwaardelijk essentieel worden. L-glutamine is ook nodig voor de transaminering van andere niet-essentiële aminozuren en speelt ook een rol in het stikstofmetabolisme van het lichaam. Ze heeft dus diverse werkingsmechanismen in verschillende organen. Wer...
  • Lees meer
    28
    mrt

    Versterk uw immuunsysteem met de juiste voedingssupplementen

    Het is geen geheim dat ons immuunsysteem uiterst complex is en dat onze middelen om het te versterken slechts heel beperkt zijn voor het hele scala van mechanismen en aangrijpingspunten die wij kunnen – of denken te kunnen – beïnvloeden. Deze complexiteit mag ons er echter niet van weerhouden om te proberen op enkele van de onderdelen ervan in te spelen. Dat moet centraal blijven staan in deze periode na corona, maar ook aan het einde van de winter, wanneer ons immuunsysteem danig op de ...
  • Lees meer
    14
    nov

    Slaap: een levensbehoefte

    Het is nu een algemeen erkend feit: goed slapen is essentieel voor onze gezondheid (inclusief cardiovasculaire gezondheid), ons welzijn en ons dagelijks functioneren. Een herstellende slaap is heel belangrijk. Terwijl lang werd aangenomen dat het gewoon een kwestie van duur was (ongeveer 6-8 uur), staat nu vast dat de structuur van de slaap evolueert met de leeftijd (kortere duur, onderbroken slaap, enz.), en afhangt van heel wat factoren, waarop we soms invloed hebben. Zo wordt er ook van uitge...
  • Lees meer
    26
    jul

    De huid: een orgaan op zich dat moet worden beschermd.

    Een zwaar orgaan in elke zin van het woord De huid is het grootste en zwaarste multifunctionele orgaan van ons lichaam. Bij een volwassene weegt ze ongeveer 4kg en is ze uitgestrekt over een oppervlakte van 1,5 tot 2,4m2. De huid verandert ter hoogte van de natuurlijke lichaamsopeningen in slijmvlies en is samengesteld uit 3 weefsels: - de opperhuid, een oppervlakkige laag die elke 45 dagen wordt vernieuwd; - de lederhuid, een bindweefsel dat neurovezels, zweetklieren, talgklieren, haarfol...
  • Lees meer
    23
    jun

    Homocysteïne, methyleringscyclus en daarmee samenhangende aandoeningen

    Methylering is een weinig bekend proces, dat echter essentieel is om gezond te blijven. Methylering is een chemische reactie waarbij een methylgroep (CH3) onder enzymatische controle wordt toegevoegd aan een substraat. Methyleringsreacties spelen mee bij tal van biologische processen, die zelf afhankelijk zijn van een goede voedingsomgeving. Methyleringsafwijkingen kunnen belangrijke gevolgen hebben en meespelen bij tal van ziektes. S-AME-CYCLUSMethylering is de transfer van een methylgroep (...
  • Lees meer
    04
    mrt

    L-carnosine onthult zijn geheimen…

    De eigenschappen van L-carnosine worden steeds meer in kaart gebracht. Het zou beschermen tegen ischemie, complicaties van diabetes (macrovasculaire complicaties, met inbegrip van hypertensie en versnelde atherosclerose) en celveroudering. En beschermt het ook tegen de invloed van het weer? L -carnosine is een dipeptide (beta-alanine + histidine) dat wordt verkregen na de vertering van vlees in de maag en de darm. Het zit vooral geconcentreerd in de skeletspieren, het hart en de hersenen. Herse...
  • Lees meer
    17
    jan

    Selenium, in de juiste dosis...

    Selenium is een metalloïde dat in 1817 werd ontdekt door de Zweedse chemicus Berzelius. Dit sporenelement is essentieel, maar het mag niet te veel (dan is het heel giftig) of te weinig aanwezig zijn. Sommige mensen denken dat het een antioxidant is, wat helemaal niet waar is. Selenium is een cofactor van verschillende enzymen, genaamd selenoproteïnen Selenium is een essentieel element in het functioneren van veel selenoproteïnen. Deze enzymen omvatten glutathionperoxidases, het plasmatrans...
  • Lees meer
    27
    nov

    Belang van de combinatie van verschillende soorten omega-vetzuren

    Omega-vetzuren zijn voedzaam, natuurlijk en essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Tijdens hun transformatie produceren omega 3- en 6-vetzuren stoffen die eicosanoïden en prostaglandinen worden genoemd, waaronder type 3 (PGE3) met ontstekingsremmende, antiallergische en vaatverwijdende eigenschappen. Omega 3 en 6 worden ‘meervoudig onverzadigde’ (= verschillende dubbele bindingen) en essentiële vetzuren genoemd omdat het lichaam ze niet kan aanmaken. Aan de andere kant...
  • Lees meer
    27
    nov

    Preventie van osteoporose en cardiovasculaire gezondheid: is er een verband?

    Met een prevalentie van 45% bij vrouwen en 25% bij mannen treft osteoporose vandaag 75 miljoen mensen in Europa, Japan en de Verenigde Staten. Het is uiteraard een belangrijke risicofactor voor fracturen, maar niet de belangrijkste. De preventie ervan gaat echter veel verder dan het bot en omvat ook het cardiovasculaire stelsel. Enige toelichting. INLEIDING We kunnen ervan uitgaan dat patiënten in Frankrijk jaarlijks ongeveer 40.000 polsfracturen, 70.000 wervelfracturen en 50.000 dijbeen...
  • Lees meer
    27
    nov

    Zink en immuniteit

    Een essentieel oligo-element dat bijdraagt tot meer dan 300 biochemische reacties in ons organisme. Een element waarvan de optimalisatie van primordiaal belang is voor ons immuniteitskapitaal, voor de groei, de celregulering, het hormoonstelsel, het neurocognitief stelsel en diverse metabole reacties. Het feit dat we globaal gezien slechts weinig zink innemen, stelt ons bloot aan verschillende disfuncties. ZINK IS OVERAL, MAAR IN KLEINE HOEVEELHEDEN  Het zinkatoom is bivalent, vrij st...
  • Lees meer
    21
    nov

    Candida albicans: de ziekte van de eeuw?

    Candida albicans maakt deel uit van ons organisme. Het is aanwezig op onze huid, op onze slijmvliezen, in onze darmen. Deze gist leeft in symbiose met ons lichaam tot de dag dat hij de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot het punt dat er een pathologisch probleem ontstaat. Op het niveau van de darmen recycleert Candida albicans ons afval en werkt het in op het fermentatieproces. Deze gist levert zo brandstof voor onze cellen. In ruil daarvoor krijgt hij ‘gratis’ onderdak! EEN BREDE EN G...
  • Lees meer
    29
    okt

    Covid-19 weegt door bij obesitaspatiënten

    Uit een studie van het CHU de Lille blijkt dat zwaarlijvige patiënten zeven keer meer kans hebben om aan een beademingsapparaat terecht te komen dan patiënten met een normaal gewicht. Hun sterftecijfer zou ook hoger liggen. Dus stellen we de vraag: moeten we alle obesitaspatiënten in quarantaine plaatsen? We zijn niet allemaal gelijk voor covid-19: we weten dat de ziekte meer mannen dan vrouwen treft en erger toeslaat bij oudere mensen dan bij jongeren en kinderen. Zwaarlijvigheid is onget...
  • Lees meer
    05
    mei

    Voorzorgsmaatregelen COVID-19

    Beste patiënt, Gelieve rekening te houden met volgende voorzorgsmaatregelen tijdens uw consultatie bij Medical Diet Center: - Gelieve het uur van afspraak te respecteren, zodoende het contact met andere patiënten zoveel mogelijk beperkt blijft. - Wij vragen u om bij het binnenkomen van het kabinet de handen correct te ontsmetten en een mondmasker te dragen. - Gelieve de regel van social distancing (anderhalve meter afstand) gedurende uw hele bezoek te respecteren. - Bet...
  • Lees meer
    17
    dec

    Uw gezondheidskapitaal hangt af van de toestand van uw mitochondriën

    Een mitochondrion is van oorsprong een prototypische bacterie die we hebben overgenomen. We hebben er een paar miljoen van die op celniveau in hoge concentratie voorkomen in de spieren, de hersenen, het netvlies en het sperma. Ze maken de productie van verschillende stoffen, zoals ATP, mogelijk via bèta-oxidatie, de krebscyclus en de ademhalingsketen in het kader van de oxidatieve fosforylering.  Maar waarom zijn ze zo belangrijk voor ons gezondheidskapitaal? Een alomtegenwoordige ro...
  • Lees meer
    17
    dec

    Vitamine D, een pleiotroop hormoon

    Eerst en vooral is de term vitamine D niet correct. Een vitamine (vitale amine) is per definitie een stof die het lichaam nodig heeft voor een normale werking, maar die het niet zelf kan synthetiseren en dus van buitenaf moet halen. In bepaalde omstandigheden kan het lichaam echter wel vitamine D synthetiseren. We zouden dus beter spreken van ‘pleiotroop hormoon'. Een tweede belangrijk element: vitamine D is lipofiel (lost niet op in water) en moet dus, via de voeding of voedingssupplemente...
  • Lees meer
    17
    dec

    Voeding, een wapen tegen ontsteking

    De ontstekingsreactie speelt mee bij tal van chronische aandoeningen en ook bij het verouderingsproces. Ingrijpen bij het ontstekingsproces moet een centrale doelstelling zijn in de morfologische en de antiverouderings geneeskunde. Met een geschikte voeding kan je ontstekingen en de daarmee samenhangende effecten verminderen. Een acute ontsteking is een verdedigingsreactie van het lichaam tegen een ongewenste gastheer of treedt op als een van de natuurlijke barrières van het lichaam (huid, d...
  • Lees meer
    25
    nov

    Het co-enzyme Q10

    Het co-enzyme Q10 is een vetoplosbare vitamine die we o.a. in onze voeding terugvinden. Ze kan echter evengoed op natuurlijke wijze door ons lichaam worden geproduceerd. Voedingsproducten zoals zalm, orgaanvlees, rood vlees (zoals rund, lam etc.) en volle granen zijn bronnen waar men het co-enzyme Q10 gemakkelijk kan in terugvinden. De belangrijkste functie van het co-enzyme Q10 situeert zich in de mitochondriën (de energiecentrale van de cel). Hierbij helpt het o.a. met de productie van ATP ( ...
  • Lees meer
    19
    nov

    Slokdarmontsteking of oesofagitis

    Wat is een slokdarmontsteking? Bij een slokdarmontsteking is het slijmvlies van de slokdarm ontstoken. Het kan ontstaan door een schimmelinfectie, maar ook door het terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm. De symptomen kunnen moeite met slikken zijn door de pijn of een branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Wat in verband met de houding? - Hoofdeinde van het bed 15 à 20 cm hoger plaatsen. Dit niet met kussens, want anders ontstaat er een knik in de romp. Hiervoor kan je eve...
  • Lees meer
    21
    dec

    Stress en vermoeidheid

    Stress en vermoeidheid, wat valt er aan te doen? Veel mensen kampen tegenwoordig met stress, vermoeidheid en weinig energie. Meer en meer zorgverleners worden geconfronteerd met hulpvragen in verband met deze onderwerpen. Welke hulpmiddelen, voedingsstoffen en planten kunnen aangeraden worden? Vooreerst is het belangrijk om als hulpverlener de levensstijl te bevragen en aanpassingen te adviseren. Enkele basisadviezen zijn: op tijd ontspannen, regelmatig bewegen, alcohol beperken, niet roke...
  • Lees meer
    02
    nov

    Gefermenteerde voeding

    Gefermenteerde producten en gezondheid Doorheen de jaren is er veel interesse ontstaan voor gefermenteerde producten die levende mico-organismen bevatten, zoals yoghurt. Dit komt omdat meer en meer studies de gunstige effecten op onze gezondheid aantonen. Uit studies blijkt dat de consumptie van yoghurt verbonden is met een lager risico op type 2-diabetes, een lagere BMI, een kleinere buikomtrek en minder vetweefsel. Overigens is er ook een ontstekingsremmend effect bew...
  • Lees meer
    12
    jul

    Cafeïne en het hart

    Cafeïne: goed voor het hart? Uit vroegere studies is reeds aangetoond dat cafeïne het risico op hartaandoeningen, vooral bij ouderen, doet dalen. De michochondria-afhankelijke functie van de hartspiercellen wordt namelijk verbeterd. Uit recent onderzoek is nu ook het onderliggende mechanisme geïdentificeerd. Cafeïne verhoogt mitochondriaal proteïne p27, hetgeen noodzakelijk is voor een verbetering van de endotheelcellen (van het hart). Simpelweg zorgt cafeïne er dus voor dat onze kr...
  • Lees meer
    06
    jul

    Voeding en hersenen

    Volgens Hippocrates oefenen de hersenen de grootste kracht uit op de mens. Het menselijk brein van een volwassen persoon bevat meer dan 100 miljard neuronen en 60% van de hersenen bestaat uit vetten, maar welke soort? Volgens uw voedingsgewoontes verhouden de goede en slechte vetten zich in een bepaalde verhouding. We kunnen er niet voldoende op hameren dat omega-3 verschillende positieve effecten heeft in het lichaam, zoals anti-inflammatoir, anti-kanker, positieve effecten bij eczemabehand...
  • Lees meer
    29
    jun

    Suiker en kanker

    Voeding rijk aan suikers is een indirecte factor bij het ontstaan van kanker. Meerbepaald door het ontstaan van insulineresistentie, wat grotendeels te wijten is aan het slecht functioneren van mitochondriën en het eten van slechte vetten. Suiker is pro-inflammatoir (=stimuleert ontsteking) en stimuleert bijgevolg tumoren en metastasen. Daarenboven houden kankercellen van suiker, hierop inspelen zorgt voor een veelbelovende theorie om kanker te doen dalen. Kankercellen moeten uitgehongerd wo...
  • Lees meer
    15
    mrt

    Magnesium

    Magnesium is essentieel voor tal van functies van het organisme. Het wordt veelal gelinkt met het zenuwstelsel en de spieren. Ook om vermoeidheid en stress te vermijden, is het beter geen magnesiumtekort te hebben. Maar wat zijn de beste voedselbronnen van dit mineraal? Magnesium, een multifunctioneel mineraal Magnesium is praktisch in alle cellen van het organisme aanwezig, waar het onder andere bij meer dan 300 enzymatische reacties een rol speelt. In totaal bevat het lichaam ongevee...
  • Lees meer
    14
    mrt

    De schildklier

    De schildklier is een klier die bestaat uit twee lobben die aan weerszijden van de luchtpijp gelegen is. De schildklier weegt zo’n 15-25 gram en is een van de grootste endocriene klieren (met inwendige afscheiding) van de mens. Ze is opgebouwd uit kleine blaasjes (follikels) die met vloeistof gevuld zijn. Er worden twee hormonen afgescheiden: thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). Deze hebben een belangrijke invloed op de stofwisseling van bijna alle cellen en weefsels van het menselijk lic...
  • Lees meer
    14
    mrt

    Mitochondriën

    Uw gezondheid hangt af van de staat van uw mitochondriënMitochondriën zijn oorspronkelijk voorouderlijke bacteriën die we hebben opgenomen. Men beschikt er over enkele miljoenen en deze bevinden zich op cellulair niveau in de spieren, de hersenen, retina en sperma. Ze produceren ATP via hydrolyse en voorzien de energie die noodzakelijk is voor de chemische reacties in het metabolisme. De dagelijkse productie van ATP bij een individu bedraagt om en bij 50kg indien de mitochondriale functies n...
  • Lees meer
    09
    feb

    Profiel van de neurotransmitters

    Te lage productie van dopamineSymptomen - Algemene en cognitieve vertraging - Vermoeidheid - Geheugenproblemen - Concentratiestoornissen - Geen toekomstperspectief - Wanhoop - Sociaal isolement - Aandachtstoornissen (AD/HD Attention Deficit/Hyperactivity Disorder met of zonder hyperactiviteit) - Bevingen en onvrijwillige coördinatiestoornissen (Parkinson) Oorzaken - Tekort aan ijzer (ferritine <50ng/ml), magnesium, zink, vitamine B2, B6 - G...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor ei

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Ei - Eiwit - Eigeel - Ei-eiwit - Dierlijk eiwit - Geproteïneerd bindmiddel - Ovalbumine - Ovotransferrine - Ovomucoïde - Ovomucine - Lysozyme (E1105) - Lecithine - Eilecithine (E322) Lees de etiketten regelmatig, want de samenstelling van een product kan wel eens veranderen. Brood en afgeleiden Toegelaten: Wit-, bruin-, volkoren-, rogge-, meergranenbrood, ei-vrije desserts. Niet toegelaten: sandwiches, melkbrood, koffiekoeken, bri...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor gluten

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Gluten - Gliadine - Rogge - Gerst - Haver - Tarwe - Spelt Opgelet De Intolerantie aan gluten waarover wij hier spreken, is niet gelijkaardig aan coeliakie (= allergie gluten).Brood, granen en afgeleidenToegelaten: maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, glutenvrij brood, pasta, beschuit, muesli, havervlokken, aardappelen (zetmeel, zoete aardappel), glutenvrije koeken (rijstkoek, ...). Niet toegelaten: tarwe, b...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor melk

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Caseïne - Alpha-lactalbumine - Beta-lactoglobuline - Melkeiwitten Lees de etiketten regelmatig, want de samenstelling van een product kan wel eens veranderen. Opgelet Een melkeiwitintolerantie is geen lactose-intolerantie. Lactose, melksuiker, vermijden is dus geen oplossing en totaal overbodig. Brood en gebakToegelaten: wit-, bruin-, volkoren-, rogge-, meergranenbrood. Niet toegelaten: (mals) toastbrood, beschuiten, sandwiches, melkbroodjes...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor tarwe

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Tarwe - Bulghur - Kamut - Griesmeel OPGELET De intolerantie aan tarwe waarover wij hier spreken, is niet gelijkaardig aan coeliakie (= allergie gluten). Gluten vermijden is dus geen oplossing en totaal overbodig.Brood, granen en afgeleidenToegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleid...
  • Lees meer
    08
    feb

    Osteoporose

    1. Beweging - Wandel 20 à 30 minuten/dag - Fiets of trap 15 minuten/dag 2. Vitamine D - 4000 eenheden per dag gedurende 3 maand, nadien 2000 eenheden/dag - Te nemen tijdens de hoofdmaaltijd (met een vetcomponent) 3. Groenten en fruit - Minimum de helft van het bord moet gevuld zijn met groenten - Kauw rauwkost goed (ongeveer 15 keer/hapje) 4. Probiotica - Kies voor goede kwaliteit om een goede transit te verkrijgen en een goede absorptie van voedingsstoffen 5. ...
  • Lees meer
    07
    feb

    Candida

    Wat is het? De Candida is een schimmel, die van nature en in kleine mate aanwezig is in onze darmen. De Candida leeft in harmonie met de bacteriën uit onze darm. Soms kan hij zich sterk uitbreiden waardoor er een candida-infectie ontstaat. Deze infectie verstoort het evenwicht in de darmflora (=disbiose). Deze disbiose is een oorzaak van het leaky gut syndroom. Symptomen: - Vermoeidheid - Ongelooflijke drang naar zoet - Irritatie, frustratie - Gastro-intestinale problemen zoals:...
  • Lees meer
    07
    feb

    Vetzuren

    1. DE VERZADIGDE VETZUREN (oranje blokken) Myristinezuur Myristinezuur is een verzadigd vetzuur dat voornamelijk terug te vinden is in voeding die dierlijke vetten bevatten zoals: - vetrijk vlees: (gemengd gehakt (varkens/kalfsgehakt, varkens/rundgehakt), rundstong, varkenstong, spek, lamsborst, rundsborst, varkenskoteletten, (braad)worst) - vetrijke vleeswaren (zwarte of witte pens, cervelaatworst, paté, ontbijtspek, spekreepjes, salami, sterk gekruide worsten…) - vetrijke kazen, al...
  • Lees meer
    21
    mei

    Polyfenolen en flavonoïden

    Onderzoek naar polyfenolen en flavonoïden heeft de laatste jaren een snelle evolutie gekend. Het zijn de meest voorkomende antioxidanten in ons voedingspatroon. We starten elke dag ongeveer met 1 gram polyfenolen. Ze zijn enkel terug te vinden in plantaardige voedingsmiddelen: de belangrijkste bronnen zijn fruit en groenten, bepaalde dranken (wijn, thee, koffie, fruitsap), granen en gedroogd fruit. Naast hun werking als antioxidant, beschermen polyfenolen tegen cardio-vasculaire aandoeningen...
  • Lees meer
    21
    apr

    Antioxidanten

    Gezondheid is een toestand van welbevinden op fysisch, mentaal en sociaal vlak en is niet enkel gebaseerd op de afwezigheid van ziektes of kwalen. Gezondheidspreventie, het behoud van een goede gezondheidsstatus en succesvol ouder worden, hebben een gemeenschappelijke punt: de bikkelharde strijd tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress veroorzaakt een onevenwicht tussen oxidatie (lees: de productie van vrije radicalen) van de lichaamscellen (huid, organen) en ons afweermechanisme door antio...
  • Lees meer
    21
    apr

    Carnitine

    Carnitine is een proteïne dat is opgebouwd uit lysine en methionine (2 aminozuren). Zijn oorsprong is voor 75% dierlijk (carnos = vlees) en 25 % maakt ons lichaam zelf aan. Carnitine wordt gevormd ter hoogte van de lever en de nieren. We vinden het vooral terug in de spieren en wordt essentieel bevonden is bepaalde situaties (bv. stress, intensieve fysieke inspanning, enz.) Carnitine verhoogt het metablolisme, het is te zeggen; het laat toe vet te verplaatsen en het te brengen naar de energiece...
  • Lees meer
    21
    apr

    Carotenoïden

    Hoewel er meer dan 600 carotenoïden bestaan, zijn er slechts enkelen in een degelijke hoeveelheid aanwezig in het bloed en de menselijke weefsels en worden ze dus beschouwd als actieve antioxidanten. Ze zijn verspreid terug te vinden in de natuur en komen overwegend voor in oranje en rood fruit en groenten, al wordt de kleur soms verborgen door cholophyl. Groene groenten, wortelen, pompoen, rode biet, gekleurde knollen, geel en oranje fruit zijn uitstekende bronnen. Carotenoïden beschermen de ...
  • Lees meer
    21
    apr

    Coenzyme Q10

    Q10 is tevens aanwezig in het complex dat gecreëerd is door dokter Carchon. Ondanks zijn naam zou vermoeden, is coenzyme Q10 wel degelijk een vitamine. Binnen enkele jaren zal het misschien benoemd worden met zijn echte naam "vitamine Q3". Dit element komt van nature voor in het lichaam en is een beschermer tegen hartziektes. Het is tevens ook een exceptionele antioxidant - men zegt tot wel 10 keer sterker dan vitamine E - die oxidatie op celniveau tegengaat, door middel van zuurstof die de ...
  • Lees meer
    21
    apr

    De rol van voeding

    De mismatch tussen onze genen en onze omgeving, vindt zijn oorsprong in de grote ontwikkeling van auto-immuunziektes, allergieën, kankers en cardio-vasculaire aandoeningen. Tussen de omgevingsfactoren, speelt het voedingspatroon een doorslaggevende rol. De voedingsmiddelen reageren met ons darmstelsel, welke een dubbele rol heeft: de noodzakelijke voedingsstoffen absorberen in het lichaam en toxische stoffen en pathogene micro-organismen (virussen en bacteriën) tegenhouden. Het darmstelsel ...
  • Lees meer
    21
    apr

    Depressie

    - Voelt u zich minder gemotiveerd? - Toont u minder interesse voor uw bezigheden? - Heeft u de neiging om op jezelf te willen zijn? - Voelt u zich minder aangetrokken tot uw hobby's? - Zoekt u minder contact met uw vrienden? - Heeft u concentratieproblemen? - Voelt u zich minder creatief? - Heeft u problemen om aan nieuwe projecten te beginnen? - Slaapt u woelig, onrustig, onvoldoende? - Voelt u zich moe? - Voelt u zich depressief? - Heeft u geestelijk last? - Heeft u de indruk tra...
  • Lees meer
    21
    apr

    Het rusteloze-benen-syndroom

    Herkent u onderstaande symptomen? - Genoodzaakt om de benen te bewegen, vaak samengaand met en veroorzaakt door een vervelend gevoel in de benen (tintelen, prikkelen, jeuk, pijn, enz.) - De noodzaak om te bewegen verschijnt (of verergert) tijdens rustperiodes of inactiviteit, vaak tijdens het zitten of liggen. - De symptomen komen tot uiting 's avonds en 's nachts. - De klachten verlichten vanaf de benen worden bewogen (wandelen, uitrekken, knieën buigen) of gemasseerd worden. - De sym...
  • Lees meer
    21
    apr

    Homocysteïne

    Homocysteïne is een functionele maatstaf voor reacties die onmisbaar zijn in ons leven: de methylatiereacties. Het is een afvalproduct van het lichaam en schadelijk wanneer het zich ophoopt in de lever. Methylatie is een weinig gekend proces, maar essentieel. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar zonder zouden we sterven. Het proces verhindert: 's nachts wakker worden, kanker, depressie, herhaaldelijke miskramen, spierpijn, verhoogde vetmassa, dementie, cardio-vasculaire aa...
  • Lees meer
    21
    apr

    Ijzer

    Een ijzertekort is de meest voorkomende aandoening in de wereld, die wel miljarden individuen treft. Interessant denkt u? De aardkorst bestaat voor een groot deel uit ijzer. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 3 à 4 gram ijzer. Het is vooral aanwezig in de hemoglobine (het rode pigment van de rode bloedlichaampjes) die ervoor zorgt dat zuurstof getransporteerd wordt. We vinden het terug in het merendeel van de voedingsstoffen, groene groenten, vlees, schaaldieren, … In melkproducten...
  • Lees meer
    21
    apr

    Koper

    Koper activeert het metabolisme, beschermt het organisme tegen infecties en bezit ontstekingsremmende eigenschappen. Zowel een teveel als een tekort aan koper veroorzaken oxidatieve stress. Een teveel aan koper werkt angiogenese in de hand, welke een sleutelrol speelt bij ontsteking en ontwikkeling van kankers. Een tekort aan koper wordt gekenmerkt door kortademigheid en vermoeidheid, maar let op, de symptomen van een teveel aan koper kunnen identiek hetzelfde zijn. Kraantjeswater, choc...
  • Lees meer
    21
    apr

    Kurkuma Longa

    Curcuma wordt niet enkel gebruikt als kruid, maar ook als helende plant. Het is een bestanddeel van curry en een van zijn actieve bestanddelen, nl. curcumine, is een gele kleurstof (E100) dat heel frequent gebruikt wordt in voeding (mosterd, kaas, patisserie, ...). De wortel van het kruid is het deel dat wordt gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. De therapeutische werking van kurkuma hangt af van een extractieproces waarbij de actieve bestanddelen uit de wortel nauwgezet worden bewaard o...
  • Lees meer
    21
    apr

    Kwaliteit van voedingsmiddelen

    Lijkt dat voor u iets evident? En toch.... de beschaving van de laatste decennia is zich niet meer bewust van het nutritioneel belang van een voedingsmiddel. Om ideaal bevonden te worden, moet een voedingsmiddel: 1. een lage calorische waarde hebben 2. rijk zijn aan micronutriënten 3. micronutriënten hebben met een maximale biologische beschikbaarheid Tegenwoordig zijn onze voedingsmiddelen zodanig gemanipuleerd dat hun brede waaier aan nutriënten enorm is afgenomen. Vandaar dat s...
  • Lees meer
    21
    apr

    Membraanpermeabiliteit

    Wist u dat uw hersenen de bescheiden oppervlakte van 2500m² beslaan met membranen? Wist u dat uw hersenen niets anders zijn dan een grote vetbol (60%)? Maar met welke vetten? Elke cel is samengesteld uit een celwand die op zijn beurt samengesteld is uit een di-lipidenlaag (dubbele lipidenlaag) en de samenstelling van deze dubbele laag bepaalt onze levenskwaliteit! De gunstige rol van omega 3 (bouwsteen van onze membranen) werd gepubliceerd in bijna 419000 artikels. Het is dus een bewijs d...
  • Lees meer
    21
    apr

    Psoriasis

    Psoriasis is een chronische huidziekte die voorkomt bij 3% van de wereldbevolking. De term komt van het Grieks en betekent 'jeuk'. De huid is vettig en ontstoken met rode zones en witte schilfers. Psoriasis komt het meest voor op de hoofdhuid, knieën, lage rug en ellebogen. Het is zeker en vast geen besmettelijke aandoening. Vaak wordt psoriasis geassosieerd met een lage immuniteit en permeabele darmen, welke ook de mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze ziekte. Vandaar het belang van een op...
  • Lees meer
    21
    apr

    Selenium

    Zoals alle andere oligo-elementen heeft ook selenium een belangrijke sleutelrol in ons organisme. Zowel een tekort als een teveel heeft zijn gevolgen. Neem dan ook nooit selenium in zonder uw juiste bloedwaarden te kennen. Op intracellulair gebied heeft selenium een antioxidatief vermogen omdat deze het lichaam toestaat glutathion-peroxidase te produceren. Dit enzym werkt samen met vitamine E om de cellulaire membranen te beschermen tegen oxidatie veroorzaakt door vrije radicalen. Bij een te...
  • Lees meer
    21
    apr

    Slaap

    De meeste mensen hebben een tekort een L-tryptofaan, een essentieel aminozuur (= ons lichaam kan dit zelf niet aanmaken), dat spijtig genoeg weinig voorkomt in onze voeding. Voeding rijk aan tryptofaan zijn: cottage cheese, cashewnoten, chocolade, dadels, alpha-lactalbumine (=melkeiwit). Symptomen van een tekort aan tryptofaan zijn: depressie of depressieve stemming, laag libido, inslaapproblemen, 's nachts wakker worden, drang naar suikers (brood, chocolade, snoep, pasta enz.), problemen met he...
  • Lees meer
    21
    apr

    Vitamine C

    Vitamine C is de ster onder de vitamines. Zijn werking bestaat uit toxische stoffen te neutraliseren, door zichzelf te oxideren. Vitamine C oxideert aan een formidabele snelheid op het vlak van regeneratiecapaciteit, wat vaak bestudeerd is in het kader van chronische ziektes of infecties. Vandaar het signaal voor een verhoogde behoefte aan vitamine C uit voeding. Vitamine C is een veelvoorkomend onderwerp binnen epidemiologische studies die het risico analyseren van enkele ziektes (kanker, c...
  • Lees meer
    21
    apr

    Vitamine D

    Vitamine D (of calciferol) is het enige vitamine dat we kunnen aanmaken door de zon. Het komt voornamelijk voor in vette vis, kalfslever, eieren en in kleine hoeveelheden in volle melkproducten. Zijn rol in de preventie van osteoporose is gekend, maar deze vitamine speelt zeker en vast ook een belangrijke rol bij de preventie van kanker en obesitas. Men schat dat we een gehalte van 50-60 ng/ml nodig hebben. Het heeft overigens weinig zin om calciumsupplementen te nemen zonder het gehalte aan vit...
  • Lees meer
    21
    apr

    Zink

    Zowel een teveel als een tekort aan zink hebben een grote invloed op ons immuunsysteem. Zink is een cofactor van meer dan 300 biochemische reacties van ons mechanisme. Het is noodzakelijk bij de groei van kinderen, gezondheid van het haar, ontgifting van de lever en immuniteit (bv. verkoudheid, keelonsteking...), enz. Men schat dat 95% van de bevolking een tekort heeft aan zink. Men zou de inname van antibiotica kunnen verminderen door het gehalte aan zink in het bloed te controleren. Bij een...
  • Lees meer
    21
    mrt

    Vitamine E

    Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant dat wordt opgenomen in de dunne darm. Deze antioxidant biedt een eerste bescherming van de celmembranen tegen vrije radicalen. Vitamine E absorbeert UVB straling (280-320nm) en beschermt dus tegen licht ter hoogte van de celmembranen van de huid. Tussen de drie belangrijkste antioxidanten van de huid (vitamine C, E en glutation) is vitamine E de meest geschikte om de rol van kleurdrager op zich te nemen. Helaas zijn tekorten aan vitamine E onzichtbaar: ...
  • Lees meer
    30
    nov

    Ons gezondheidskapitaal

    Wist u dat de vooruitzichten voor ons toekomstig gezondheidskapitaal in onze huidige wereld over het algemeen zeer somber zijn? Het volstaat om te kijken naar wat men wordt wanneer men 40 jaar, 60 jaar en erger nog, 80 jaar en ouder is. In plaats van deze meervoudige achteruitgang te ondergaan, doen we er beter aan onze toekomst te beheren en te streven naar een lang leven. Daarvoor moet men een semantische vergissing herzien. De arts is reeds gespecialiseerd in de pathologie en niet in de g...