Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Artikels

  • Lees meer
    12
    jul

    Cafeïne en het hart

    Cafeïne: goed voor het hart? Uit vroegere studies is reeds aangetoond dat cafeïne het risico op hartaandoeningen, vooral bij ouderen, doet dalen. De michochondria-afhankelijke functie van de hartspiercellen wordt namelijk verbeterd. Uit recent onderzoek is nu ook het onderliggende mechanisme geïdentificeerd. Cafeïne verhoogt mitochondriaal proteïne p27, hetgeen noodzakelijk is voor een verbetering van de endotheelcellen (van het hart). Simpelweg zorgt cafeïne er dus voor dat onze kr...
  • Lees meer
    06
    jul

    Voeding en hersenen

    Volgens Hippocrates oefenen de hersenen de grootste kracht uit op de mens. Het menselijk brein van een volwassen persoon bevat meer dan 100 miljard neuronen en 60% van de hersenen bestaat uit vetten, maar welke soort? Volgens uw voedingsgewoontes verhouden de goede en slechte vetten zich in een bepaalde verhouding. We kunnen er niet voldoende op hameren dat omega-3 verschillende positieve effecten heeft in het lichaam, zoals anti-inflammatoir, anti-kanker, positieve effecten bij eczemabehand...
  • Lees meer
    29
    jun

    Suiker en kanker

    Voeding rijk aan suikers is een indirecte factor bij het ontstaan van kanker. Meerbepaald door het ontstaan van insulineresistentie, wat grotendeels te wijten is aan het slecht functioneren van mitochondriën en het eten van slechte vetten. Suiker is pro-inflammatoir (=stimuleert ontsteking) en stimuleert bijgevolg tumoren en metastasen. Daarenboven houden kankercellen van suiker, hierop inspelen zorgt voor een veelbelovende theorie om kanker te doen dalen. Kankercellen moeten uitgehongerd wo...
  • Lees meer
    15
    mrt

    Magnesium

    Magnesium is essentieel voor tal van functies van het organisme. Het wordt veelal gelinkt met het zenuwstelsel en de spieren. Ook om vermoeidheid en stress te vermijden, is het beter geen magnesiumtekort te hebben. Maar wat zijn de beste voedselbronnen van dit mineraal? Magnesium, een multifunctioneel mineraal Magnesium is praktisch in alle cellen van het organisme aanwezig, waar het onder andere bij meer dan 300 enzymatische reacties een rol speelt. In totaal bevat het lichaam ongevee...
  • Lees meer
    14
    mrt

    De schildklier

    De schildklier is een klier die bestaat uit twee lobben die aan weerszijden van de luchtpijp gelegen is. De schildklier weegt zo’n 15-25 gram en is een van de grootste endocriene klieren (met inwendige afscheiding) van de mens. Ze is opgebouwd uit kleine blaasjes (follikels) die met vloeistof gevuld zijn. Er worden twee hormonen afgescheiden: thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). Deze hebben een belangrijke invloed op de stofwisseling van bijna alle cellen en weefsels van het menselijk lic...
  • Lees meer
    14
    mrt

    Mitochondriën

    Uw gezondheid hangt af van de staat van uw mitochondriënMitochondriën zijn oorspronkelijk voorouderlijke bacteriën die we hebben opgenomen. Men beschikt er over enkele miljoenen en deze bevinden zich op cellulair niveau in de spieren, de hersenen, retina en sperma. Ze produceren ATP via hydrolyse en voorzien de energie die noodzakelijk is voor de chemische reacties in het metabolisme. De dagelijkse productie van ATP bij een individu bedraagt om en bij 50kg indien de mitochondriale functies n...
  • Lees meer
    09
    feb

    Profiel van de neurotransmitters

    Te lage productie van dopamineSymptomen - Algemene en cognitieve vertraging - Vermoeidheid - Geheugenproblemen - Concentratiestoornissen - Geen toekomstperspectief - Wanhoop - Sociaal isolement - Aandachtstoornissen (AD/HD Attention Deficit/Hyperactivity Disorder met of zonder hyperactiviteit) - Bevingen en onvrijwillige coördinatiestoornissen (Parkinson) Oorzaken - Tekort aan ijzer (ferritine <50ng/ml), magnesium, zink, vitamine B2, B6 - G...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor ei

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Ei - Eiwit - Eigeel - Ei-eiwit - Dierlijk eiwit - Geproteïneerd bindmiddel - Ovalbumine - Ovotransferrine - Ovomucoïde - Ovomucine - Lysozyme (E1105) - Lecithine - Eilecithine (E322) Lees de etiketten regelmatig, want de samenstelling van een product kan wel eens veranderen. Brood en afgeleiden Toegelaten: Wit-, bruin-, volkoren-, rogge-, meergranenbrood, ei-vrije desserts. Niet toegelaten: sandwiches, melkbrood, koffiekoeken, bri...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor gluten

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Gluten - Gliadine - Rogge - Gerst - Haver - Tarwe - Spelt Opgelet De Intolerantie aan gluten waarover wij hier spreken, is niet gelijkaardig aan coeliakie (= allergie gluten).Brood, granen en afgeleidenToegelaten: maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, glutenvrij brood, pasta, beschuit, muesli, havervlokken, aardappelen (zetmeel, zoete aardappel), glutenvrije koeken (rijstkoek, ...). Niet toegelaten: tarwe, b...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor melk

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Caseïne - Alpha-lactalbumine - Beta-lactoglobuline - Melkeiwitten Lees de etiketten regelmatig, want de samenstelling van een product kan wel eens veranderen. Opgelet Een melkeiwitintolerantie is geen lactose-intolerantie. Lactose, melksuiker, vermijden is dus geen oplossing en totaal overbodig. Brood en gebakToegelaten: wit-, bruin-, volkoren-, rogge-, meergranenbrood. Niet toegelaten: (mals) toastbrood, beschuiten, sandwiches, melkbroodjes...
  • Lees meer
    08
    feb

    Intolerantie voor tarwe

    Vermijd elk product met volgende vermeldingen - Tarwe - Bulghur - Kamut - Griesmeel OPGELET De intolerantie aan tarwe waarover wij hier spreken, is niet gelijkaardig aan coeliakie (= allergie gluten). Gluten vermijden is dus geen oplossing en totaal overbodig.Brood, granen en afgeleidenToegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleid...
  • Lees meer
    08
    feb

    Osteoporose

    1. Beweging - Wandel 20 à 30 minuten/dag - Fiets of trap 15 minuten/dag 2. Vitamine D - 4000 eenheden per dag gedurende 3 maand, nadien 2000 eenheden/dag - Te nemen tijdens de hoofdmaaltijd (met een vetcomponent) 3. Groenten en fruit - Minimum de helft van het bord moet gevuld zijn met groenten - Kauw rauwkost goed (ongeveer 15 keer/hapje) 4. Probiotica - Kies voor goede kwaliteit om een goede transit te verkrijgen en een goede absorptie van voedingsstoffen 5. ...
  • Lees meer
    07
    feb

    Candida

    Download "Het candida dieet" Wat is het? De Candida is een schimmel, die van nature en in kleine mate aanwezig is in onze darmen. De Candida leeft in harmonie met de bacteriën uit onze darm. Soms kan hij zich sterk uitbreiden waardoor er een candida-infectie ontstaat. Deze infectie verstoort het evenwicht in de darmflora (=disbiose). Deze disbiose is een oorzaak van het leaky gut syndroom. Symptomen: - Vermoeidheid - Ongelooflijke drang naar zoet - Irritatie, frustratie - Gastro-inte...
  • Lees meer
    07
    feb

    Vetzuren

    1. DE VERZADIGDE VETZUREN (oranje blokken) Myristinezuur Myristinezuur is een verzadigd vetzuur dat voornamelijk terug te vinden is in voeding die dierlijke vetten bevatten zoals: - vetrijk vlees: (gemengd gehakt (varkens/kalfsgehakt, varkens/rundgehakt), rundstong, varkenstong, spek, lamsborst, rundsborst, varkenskoteletten, (braad)worst) - vetrijke vleeswaren (zwarte of witte pens, cervelaatworst, paté, ontbijtspek, spekreepjes, salami, sterk gekruide worsten…) - vetrijke kazen, al...
  • Lees meer
    21
    mei

    Polyfenolen en flavonoïden

    Onderzoek naar polyfenolen en flavonoïden heeft de laatste jaren een snelle evolutie gekend. Het zijn de meest voorkomende antioxidanten in ons voedingspatroon. We starten elke dag ongeveer met 1 gram polyfenolen. Ze zijn enkel terug te vinden in plantaardige voedingsmiddelen: de belangrijkste bronnen zijn fruit en groenten, bepaalde dranken (wijn, thee, koffie, fruitsap), granen en gedroogd fruit. Naast hun werking als antioxidant, beschermen polyfenolen tegen cardio-vasculaire aandoeningen...
  • Lees meer
    21
    apr

    Antioxidanten

    Gezondheid is een toestand van welbevinden op fysisch, mentaal en sociaal vlak en is niet enkel gebaseerd op de afwezigheid van ziektes of kwalen. Gezondheidspreventie, het behoud van een goede gezondheidsstatus en succesvol ouder worden, hebben een gemeenschappelijke punt: de bikkelharde strijd tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress veroorzaakt een onevenwicht tussen oxidatie (lees: de productie van vrije radicalen) van de lichaamscellen (huid, organen) en ons afweermechanisme door antio...
  • Lees meer
    21
    apr

    Carnitine

    Carnitine is een proteïne dat is opgebouwd uit lysine en methionine (2 aminozuren). Zijn oorsprong is voor 75% dierlijk (carnos = vlees) en 25 % maakt ons lichaam zelf aan. Carnitine wordt gevormd ter hoogte van de lever en de nieren. We vinden het vooral terug in de spieren en wordt essentieel bevonden is bepaalde situaties (bv. stress, intensieve fysieke inspanning, enz.) Carnitine verhoogt het metablolisme, het is te zeggen; het laat toe vet te verplaatsen en het te brengen naar de energiece...
  • Lees meer
    21
    apr

    Carotenoïden

    Hoewel er meer dan 600 carotenoïden bestaan, zijn er slechts enkelen in een degelijke hoeveelheid aanwezig in het bloed en de menselijke weefsels en worden ze dus beschouwd als actieve antioxidanten. Ze zijn verspreid terug te vinden in de natuur en komen overwegend voor in oranje en rood fruit en groenten, al wordt de kleur soms verborgen door cholophyl. Groene groenten, wortelen, pompoen, rode biet, gekleurde knollen, geel en oranje fruit zijn uitstekende bronnen. Carotenoïden beschermen de ...
  • Lees meer
    21
    apr

    Coenzyme Q10

    Q10 is tevens aanwezig in het complex dat gecreëerd is door dokter Carchon. Ondanks zijn naam zou vermoeden is coenzyme Q10 wel degelijk een vitamine. Binnen enkele jaren zal het misschien benoemd worden met zijn echte naam "vitamine Q3". Dit element komt van nature voor in het lichaam en is een beschermer tegen hartziektes. Het is tevens ook een exceptionele antioxidant - men zegt tot wel 10 keer sterker dan vitamine E - die oxidatie op celniveau tegengaat, door middel van zuurstof die de cel...
  • Lees meer
    21
    apr

    De rol van voeding

    De mismatch tussen onze genen en onze omgeving, vindt zijn oorsprong in de grote ontwikkeling van auto-immuunziektes, allergieën, kankers en cardio-vasculaire aandoeningen. Tussen de omgevingsfactoren, speelt het voedingspatroon een doorslaggevende rol. De voedingsmiddelen reageren met ons darmstelsel, welke een dubbele rol heeft: de noodzakelijke voedingsstoffen absorberen in het lichaam en toxische stoffen en pathogene micro-organismen (virussen en bacteriën) tegenhouden. Het darmstelsel sp...
  • Lees meer
    21
    apr

    Depressie

    - Voelt u zich minder gemotiveerd? - Toont u minder interesse voor uw bezigheden? - Heeft u de neiging om op jezelf te willen zijn? - Voelt u zich minder aangetrokken tot uw hobby's? - Zoekt u minder contact met uw vrienden? - Heeft u concentratieproblemen? - Voelt u zich minder creatief? - Heeft u problemen om aan nieuwe projecten te beginnen? - Slaapt u woelig, onrustig, onvoldoende? - Voelt u zich moe? - Voelt u zich depressief? - Heeft u geestelijk last? - Heeft u de indruk tra...
  • Lees meer
    21
    apr

    Het rusteloze-benen-syndroom

    Herkent u onderstaande symptomen? - Genoodzaakt om de benen te bewegen, vaak samengaand met en veroorzaakt door een vervelend gevoel in de benen (tintelen, prikkelen, jeuk, pijn, enz.) - De noodzaak om te bewegen verschijnt (of verergert) tijdens rustperiodes of inactiviteit, vaak tijdens het zitten of liggen. - De symptomen komen tot uiting 's avonds en 's nachts. - De klachten verlichten vanaf de benen worden bewogen (wandelen, uitrekken, knieën buigen) of gemasseerd worden. - De sympt...
  • Lees meer
    21
    apr

    Homocysteïne

    Homocysteïne is een functionele maatstaf voor reacties die onmisbaar zijn in ons leven: de methylatiereacties. Het is een afvalproduct van het lichaam en schadelijk wanneer het zich ophoopt in de lever. Methylatie is een weinig gekend proces, maar essentieel. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar zonder zouden we sterven. Het proces verhindert: 's nachts wakker worden, kanker, depressie, herhaaldelijke miskramen, spierpijn, verhoogde vetmassa, dementie, cardio-vasculaire aand...
  • Lees meer
    21
    apr

    Ijzer

    Een ijzertekort is de meest voorkomende aandoening in de wereld, die wel miljarden individuen treft. Interessant denkt u? De aardkorst bestaat voor een groot deel uit ijzer. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 3 à 4 gram ijzer. Het is vooral aanwezig in de hemoglobine (het rode pigment van de rode bloedlichaampjes) die ervoor zorgt dat zuurstof getransporteerd wordt. We vinden het terug in het merendeel van de voedingsstoffen, groene groenten, vlees, schaaldieren, … In melkproducten echter...
  • Lees meer
    21
    apr

    Koper

    Koper activeert het metabolisme, beschermd het organisme tegen infecties en bezit ontstekingsremmende eigenschappen. Zowel een teveel als een tekort aan koper veroorzaken oxidatieve stress. Een teveel aan koper werkt angiogenese in de hand, welke een sleutelrol speelt bij ontsteking en ontwikkeling van kankers. Een tekort aan koper wordt gekenmerkt door kortademigheid en vermoeidheid, maar let op, de symptomen van een teveel aan koper kunnen identiek hetzelfde zijn. Kraantjeswater, chocolad...
  • Lees meer
    21
    apr

    Kurkuma Longa

    Curcuma wordt niet enkel gebruikt als kruid, maar ook als helende plant. Het is een bestanddeel van curry en een van zijn actieve bestanddelen, nl. curcumine, is een gele kleurstof (E100) dat heel frequent gebruikt wordt in voeding(mosterd, kaas, patisserie...). De wortel van het kruid is het deel dat wordt gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. De therapeutische werking van kurkuma hangt af van een extractieproces waarbij de actieve bestanddelen uit de wortel nauwgezet worden bewaard om ze ...
  • Lees meer
    21
    apr

    Kwaliteit van voedingsmiddelen

    Lijkt dat voor u iets evident? En toch.... de beschaving van de laatste decinnia is zich niet meer bewust van het nutritioneel belang van een voedingsmiddel. Om ideaal bevonden te worden, moet een voedingsmiddel: 1. een lage calorische waarde hebben 2. rijk zijn aan micronutrienten 3. micronutrienten hebben met een maximale biologische beschikbaarheid Tegenwoordig zijn onze voedingsmiddelen zodanig gemanipuleerd dat hun brede waaier aan nutriënten enorm is afgenomen. Vandaar dat sommige m...
  • Lees meer
    21
    apr

    Membraanpermeabiliteit

    Wist u dat uw hersenen de bescheiden oppervlakte van 2500m² beslaan met membranen? Wist u dat uw hersenen niets anders zijn dan een grote vetbol (60%)? Maar met welke vetten? Elke cel is samengesteld uit een celwand die op zijn beurt samengesteld is uit een di-lipidenlaag (dubbele lipidenlaag) en de samenstelling van deze dubbele laag bepaalt onze levenskwaliteit! De gunstige rol van omega 3 (bouwsteen van onze membranen) werd gepubliceerd in bijna 419000 artikels. Het is dus een bewijs dat w...
  • Lees meer
    21
    apr

    Psoriasis

    Psoriasis is een chronische huidziekte die voorkomt bij 3% van de wereldbevolking. De term komt van het Grieks en betekent 'jeuk'. De huid is vettig en ontstoken met rode zones en witte schilfers. Psoriasis komt het meest voor op de hoofdhuid, knieën, lage rug en ellebogen. Het is zeker en vast geen besmettelijke aandoening. Vaak wordt psoriasis geassosieerd met een lage immuniteit en permeabele darmen, welke ook de mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze ziekte. Vandaar het belang van een op...
  • Lees meer
    21
    apr

    Selenium

    Zoals alle andere oligo-elementen heeft ook selenium een belangrijke sleutelrol in ons organisme. Zowel een tekort als een teveel heeft zijn gevolgen. Neem dan ook nooit selenium in zonder uw juiste bloedwaarden te kennen. Op intracellulair gebied heeft selenium een antioxidatief vermogen omdat deze het lichaam toestaat glutathion-peroxidase te produceren. Dit enzym werkt samen met vitamine E om de cellulaire membranen te beschermen tegen oxidatie veroorzaakt door vrije radicalen. Bij een teve...
  • Lees meer
    21
    apr

    Slaap

    De meeste mensen hebben een tekort een L-tryptofaan, een essentieel aminozuur (= ons lichaam kan dit zelf niet aanmaken), dat spijtig genoeg weinig voorkomt in onze voeding. Voeding rijk aan tryptofaan zijn: cottage cheese, cashewnoten, chocolade, dadels, alpha-lactalbumine (=melkeiwit). Symptomen van een tekort aan tryptofaan zijn: depressie of depressieve stemming, laag libido, inslaapproblemen, wakker worden 's nachts, drang naar suikers (brood, chocolade, snoep, pasta enz.), problemen met he...
  • Lees meer
    21
    apr

    Vitamine C

    Vitamine C is de ster onder de vitamines. Zijn werking bestaat eruit toxische stoffen te neutraliseren, door zichzelf te oxideren. Vitamine C oxideert aan een formidabele snelheid op het vlak van regeneratiecapaciteit, wat vaak bestudeerd is in het kader van chronische ziektes of infecties. Vandaar het signaal voor een verhoogde behoefte aan vitamine C uit voeding. Vitamine C is een veelvoorkomend onderwerp binnen epidemiologische studies die het risico analyseren van enkele ziektes (kanker, c...
  • Lees meer
    21
    apr

    Vitamine D

    Vitamine D (of calciferol) is het enige vitamine dat we kunnen aanmaken door de zon. Het komt voornamelijk voor in vette vis, kalfslever, eieren en in kleine hoeveelheden in volle melkproducten. Zijn rol in de preventie van osteoporose is gekend, maar dit vitamine speelt zeker en vast ook een belangrijke rol bij de preventie van kanker en obesitas. Men schat dat we een gehalte van 50-60 ng/ml nodig hebben. Het heeft overigens weinig zin om calciumsupplementen te nemen zonder het gehalte aan vita...
  • Lees meer
    21
    apr

    Zink

    Zowel een teveel als een tekort aan zink hebben een grote invloed op ons immuunsysteem. Zink is een cofactor van meer dan 300 biochemische reacties van ons mechanisme. Het is noodzakelijk bij de groei van kinderen, gezondheid van het haar, ontgifting van de lever en immuniteit (bv. verkoudheid, keelonsteking...), enz. Men schat dat 95% van de bevolking een tekort aan zink heeft. Men zou de inname van antibiotica kunnen verminderen door het gehalte zink in het bloed te controleren. Bij een tekor...
  • Lees meer
    21
    mrt

    Vitamine E

    Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant dat wordt opgenomen in de dunne darm. Deze antioxidant biedt een eerste bescherming van de celmembranen tegen vrije radicalen. Vitamine E absorbeert UVB straling (280-320nm) en beschermt dus tegen licht ter hoogte van de celmembranen van de huid. Tussen de drie belangrijkste antioxidanten van de huid (vitamine C, E en glutation), is vitamine E de meest geschikte om de rol van kleurdrager op zich te nemen. Helaas zijn tekorten aan vitamine E onzichtbaar:...
  • Lees meer
    30
    nov

    Ons gezondheidskapitaal

    Wist u dat de vooruitzichten voor ons toekomstig gezondheidskapitaal in onze huidige wereld over het algemeen genomen zeer somber zijn? Het volstaat om te kijken naar wat men wordt wanneer men 40 jaar, 60 jaar en erger nog, 80 jaar en ouder is. In plaats van deze meervoudige achteruitgang te ondergaan, doen we er beter aan onze toekomst te beheren en te streven naar een fatsoenlijk lang leven. Daarvoor moet men een semantische vergissing herzien :vandaag de dag is de arts gespecialiseerd in pa...