Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Kurkuma Longa

Curcuma wordt niet enkel gebruikt als kruid, maar ook als helende plant. Het is een bestanddeel van curry en een van zijn actieve bestanddelen, nl. curcumine, is een gele kleurstof (E100) dat heel frequent gebruikt wordt in voeding(mosterd, kaas, patisserie...).

De wortel van het kruid is het deel dat wordt gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. De therapeutische werking van kurkuma hangt af van een extractieproces waarbij de actieve bestanddelen uit de wortel nauwgezet worden bewaard om ze intact en kwaliteitsvol te houden. Verse, gevriesdroogde extracten verhogen de geneeskrachtige activiteit.

Belangrijke rollen van kurkuma:

- sterk onstekingswerend
- antioxidant
- vormt chelaten met zware metalen
- bij diabetes regelt het de glycemie (door het verminderen van de ontsteking en bijgevolg daalt de insulineresistentie)
- werkt in op eiwitkinasen (= merker tussen onsteking en insulineresistentie)
- beschermt tegen cardio-vasculaire aandoeningen:

  • werkt in tegen peroxidatie van vetten
  • remt het proces van plaque-vorming ter hoogte van de bloedvaten en vermindert de vetopslag ter hoogte van de aderen, alsook de Ac LDL ox. daalt
  • heeft een effect op de verhouding Apo B/Apo A (laat Apo B dalen en Apo A stijgen)
  • vermindert het gehalte aan LDL cholesterol en verhoogt het gehalte aan HDL cholesterol
  • helpt bij de strijd tegen oxidatieve stress

- beschermt de lever:

  • beïnvloed SOD, katalase, GPX en gluthathiontransferase
  • beinvloed de detoxenzymes (CYP2E1 + 3A4 + CYP1A1) in fase I
  • verhoogte fase II in het detoxificeren
  • antioxidant (vermindert de Fentonreactie)
  • bindt met nikkel en koper, wat beschermend werkt

- gewichtscontrole: er bevinden zich ongeveer 20 ontstekingsbevorderende cytokines in het abdominaal vet. Indien de onsteking zal dalen, volgt het gewicht ook.

- de WHO (world health organisation) heeft de gastro-iintestinale effecten erkend:

  • Het werkt in tegen dyspepsie, verlies van eetlust, misselijkheid, een niet opgeladen gevoel
  • Ter hoogte van de maag: verhoogt het de secretie van gastrine, inhibeert het de vorming van maagzweren door stress, alcohol...
  • ter hoogte van de galblaas: regelt de productie van gal en beschermt tegen galstenen
  • ter hoogte van de plancreas: verhoogt de enzymatische activiteit welke de stimulatie van de voedselbrok verbetert (werk in op lipase, amylase, trypsine en chymotripsine)
  • werkt in tegen spasmen

- anti-microbiële en ontstekingswerende eigenschappen

- beschermt tegen schimmels en parasieten

Belangrijkste indicaties

•  Spijsverteringsstoornissen (maag, lever, gal, alvleesklier, darm)
•  Artrose en inflammatoire artritis
•  Tendinitis
•  Dyslipidemie, atherosclerose
•  Hepatitis, steatose
•  Diabetes
•  Alzheimer + minder hersenenceldood
•  Auto-immuunziekten
•  Kanker (inclusief metastasen)
•  Veroudering (door vermindering oxidatieve stress)
•  Zware metalen
• Tumoren

Met zijn gele kleur, zou dit kruid curry op grote schaal kunnen vervangen. Door zijn sterke ontstekingswerende eigenschappen bevordert het de ontgifting van de lever, het is tevens een krachtige antioxidant en het werkt tegen veroudering. Curcuma moet toegevoegd worden op het einde van de bereiding om zijn positieve eigenschappen niet te verliezen. Het is geen duur kruid, dus denk eraan tijdens het koken!

Alle artikels