Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Gezonde voeding

Advies - Transvetzuren

Hydrogenering is een industrieel proces dat de configuratie van onverzadigde vetzuurmoleculen modifieert. Dit proces wordt gebruikt om bijvoorbeeld de bewaartijd van margarine te verlengen, om ze meer consistentie te geven en om de tolerantie bij hoge kooktemperaturen ervan te verhogen.

In de jaren '40 en '50 kwamen geleidelijk aan gehydrogeneerde margarines op de markt. Tegenwoordig worden gehydrogeneerde oliën toegevoegd aan commerciële smout om het een steviger textuur en langere houdbaarheid te geven. Transvetzuren zijn vrijwel in alle bewerkte voedingsmiddelen aanwezig.

De reden waarom deze vetzuren zo rijkelijk worden gebruikt is puur industrieel en economisch. Bovendien kregen verzadigde vetzuren het de laatste jaren zwaar te verduren in de media waardoor ze massaal werden vervangen door gehydrogeneerde oliën. Deze oliën zouden de kans op cardiovasculaire aandoeningen reduceren, terwijl ze in praktijk de kans vergroten.

Zoals bij verzadigde vetzuren, verhogen (synthetische) transvetten de LDL-waarden in het bloed ("slechte cholesterol") terwijl het HDL-niveau ("goede cholesterol") wordt verlaagd. Het is belangrijk om het niveau van LDL-geoxideerde antilichamen te meten, omdat het een weerspiegeling is van het slechte cholesterol dat aan de slagaders kleeft. Het is daarom veel belangrijker om de geoxideerde fractie van LDL-cholesterol te kennen dan het LDL zelf.

Het risico op cardiovasculaire aandoeningen blijft dus aanwezig, en wordt zelfs groter. Transvetten verhogen dit risico met ongeveer 132% terwijl verzadigde vetten dit met 32% zouden doen.

Toen natuurlijke transvetten werden gebruikt waren de gezondheidsrisico's vrijwel onbestaande. De moleculaire configuratie van natuurlijke transvetten verschilt van die van synthetische en is onmogelijk kunstmatig te repliceren.

U treft transvetten aan in bereide schotels, snoep, koekjes, gebak, taartdeeg, smeersels, commerciële chocolaatjes, commerciële gebakjes, ontbijtgranen, margarines gemaakt van gehydrogeneerde oliën, ... Controleer het etiket van de etenswaren die u koopt op transvet!

In de afgelopen decennia zijn we gewend geraakt aan het gebruik van gehydrogeneerde vetten voor de bereiding van veel gerechten die we zelf klaarmaken. We moeten dus opnieuw "leren" koken op basis van 100% biologische olijfolie van eerste persing, notenolie of raapzaadolie om rauwe groenten te kruiden en vetstof (10 g/dag) in ons dieet te houden.