Cookiebeleid
Deze website maakt gebruik van cookies. Om meer te vernemen over het gebruik van deze cookies, klik hier. Als u verder surft, geeft u Medical Diet Center toelating om deze cookies te gebruiken. Opgelet, het blokkeren van bepaalde cookies verhindert het correct functioneren van de website.

Extra

Cafeïne en het hart

Cafeïne: goed voor het hart?

Uit vroegere studies is reeds aangetoond dat cafeïne het risico op hartaandoeningen, vooral bij ouderen, doet dalen. De michochondria-afhankelijke functie van de hartspiercellen wordt namelijk verbeterd. Uit recent onderzoek is nu ook het onderliggende mechanisme geïdentificeerd.

Cafeïne verhoogt mitochondriaal proteïne p27, hetgeen noodzakelijk is voor een verbetering van de endotheelcellen (van het hart). Simpelweg zorgt cafeïne er dus voor dat onze krachtcentrales -de michochondria- effectiever gaan werken, met een lager risico op hartziektes als gevolg.

De onderzoekers verduidelijken wel dat het niet de bedoeling is om hogere dosissen cafeïne te gaan gebruiken. Een normaal koffie- of theegebruik, tot 4 tassen per dag, zorgt reeds voor het positieve effect.

Alle artikels